Vše o vejcích: V čem mohou škodit a kolik jich sníst denně?

Velikonoce už klepou na dveře a k nim neodmyslitelně patří i vejce. Používáme je při přípravě svátečních pokrmů, obarvená by měla být součástí koledy. Vejce totiž znamená nový život, který si o těchto jarních slavnostech připomínáme. Už naši předkové ale také věděli, že vejce jsou skvělou potravinou, která dokáže po zimě nastartovat organismus a dodat mu potřebné látky. Navíc na jaře začaly slepice více nést, a tak se vejce stala nedílnou součástí jídelníčku v mnoha podobách. Jednu dobu se sice tradovalo, že je konzumace vajec škodlivá kvůli zvyšování hladiny cholesterolu, tento mýtus je ale už řadou studií vyvrácen. Kolik vajec jíst denně a v jaké formě je konzumovat, radí lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová (60).
Pozor na žlučové kameny!
Ačkoliv jsou vejce dobře stravitelná, jsou lidé, kteří po konzumaci vajec cítí těžký žaludek. I tady totiž platí staré známé »všeho s mírou«. „Nesmíme to ani s vejci přehánět a sníst jich mnoho. Obsahují 12 % proteinu a sytivou složku, tedy tuky. Ty snižují pocit hladu, a proto vajec nemůžeme najednou sníst mnoho. I ten dobře emulgovaný cholesterol může bohužel dráždit žlučové cesty. A to právě dělá tu dobrou stravitelnost. V okamžiku, kdy sníte vejce, začne se vylučovat žluč, a tím se vlastně tuky do pohybu směrem do krve. Jenomže lidé, kteří mají žlučové kameny nebo zúžené žlučovody, můžou cítit těžkost. Pokud si ale zdravý člověk udělá stravu ze tří vajec, tak tam by neměl být problém,“ dodává Kateřina Cajthamlová.
Vaječný multivitamin
Slepičí vejce obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Pár vajec hravě splní denní příjem potřebných látek. „Lidé, kteří neradi jedí rybí tuky, si dají tři vejce a mají 100 % příjmu vitaminu D, dále 19 % doporučené denní dávky vitaminu A, který slouží pro regeneraci kůže a zrakového pigmentu, a vitaminu E, což je vitamín dlouhověkých, toho je tam 11%. Ve vejci jsou také ve vodě rozpustné vitamíny V, které jsou důležité pro mozkovou činnost. Úplným favoritem je biotin, kterého je tam dokonce 50 % doporučené denní dávky. Vitamínu B12 pak vejce obsahuje až 40 % denní dávky,“ prozrazuje lékařka a doporučuje: „Prosím, jezte vejce, jsou zdravá! Vegetariánská strava lakto-ovo, tedy ta, kde jíme mléčné výrobky a vejce, je tou nejprospěšnější a opakovaně klinickými studiemi prošla jako ta úplně nejlepší pro člověka.“
Pozor na salmonelu!
Problém může nastat při konzumaci syrových vajec. Protože vejce jsou velice dobrou živnou půdou pro bakterie a zejména salmonela se udržuje ve špatně tepelně upraveném mase a právě ve vejcích. Měla by se tedy tepelně upravovat. „Nejlepší je vejce vařit v mírně osolené vodě, aby nepraskla skořápka. Je to způsob úpravy, který se stravitelností ani s množstvím prospěšných látek neudělá ve vejci nic. Ale pokud je začneme smažit, tak tam potom záleží na množství tuku, který přidáme při různé úpravě,“ radí lékařka.
Kolik vajec denně?
Už víme, že všeho hodně škodí, tak i v případě konzumace vajec bychom měli postupovat s rozumem. „Když si vybíráme, jestli si vezmeme menší vejce nebo větší, tak ten rozdíl je v množství bílku. Množství žloutku u různě velkých vajec zůstává v podstatě stejné. Tedy lidé, kteří se snaží o úpravu svého životního stylu, by si měli vybírat vejce typu L. A kolik vajec je zdravé sníst denně? Záleží na věku, na tělesné stavbě a zdravotním stavu. To znamená pro průměrného zdravého člověka dospělého dvě až tři vejce denně jsou optimální množství. Samozřejmě existují i potraviny, které obsahují vejce, čili je potřeba je do spotřeby započítat. U dětí do pěti let je to pak jedno vejce denně, a to ideálně ráno a dopoledne,“ říká odbornice.
Více o vejcích a také skvělé recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.