LEXIKON ZDRAVÍ: Dieta při zánětu žaludku a žaludečních vředech

Zánět žaludku, jinak také gastritida, je jednou z častých civilizačních chorob. Příčinou bývají stres, nezdravý způsob stravování, málo pohybu, obezita, kouření, alkohol. Záněty dělíme na akutní (přicházejí náhle po kořeněném jídle nebo větším množství alkoholu či vyšší dávce léků proti bolesti) a chronický, který je až v 90 procentech způsobený bakteriemi. Pokud je zánět bakteriální, nebo už se dokonce vytvořily vředy, je nutná léčba antibiotiky v kombinaci s dietou. Pozor, neléčený chronický zánět žaludku dále vede k žaludečním vředům a neléčené vředy mohou vést až k rakovinným nádorům!
Jak se stravovat?
* Nemocný by měl v takovém případě vynechat všechny nápoje a potraviny, které dráždí žaludeční sliznici. Jde zejména o kávu a alkohol, ale rovněž sycené nápoje. K pití se doporučují čistá voda, černý čaj, které je možné osladit medem, případně čaj z máty nebo heřmánku. Tekutin by měl být dostatek, cca 2 až 2,5 l denně, nedoporučuje se vypít větší množství najednou, lepší je upíjení po doušcích.
* Z potravin je potřeba vynechat kořeněná, příliš slaná jídla, jako například uzeniny, dále tučná či smažená jídla nebo celozrnné pečivo. Vyhnout se musíte také kynutému těstu, aromatickým a plísňovým sýrům, luštěninám, čerstvé zelenině, některým druhům ovoce, zejména hroznům, jahodám, borůvkám, rybízu či angreštu.
* Doporučuje se lehká strava rozložená do zhruba 5 menších porcí denně. Složená by měla být ze sucharů, bílého pečiva (nikoli čerstvého), piškotů, rýže, brambor, těstovin, vařené zeleniny, některých druhů ovoce (vhodná jsou zvláště jablka bez slupky a banány), vařeného či dušeného drůbežího masa, ryb, popřípadě hovězího masa. Postupně lze přidávat netučné sýry, libovou drůbeží šunku a méně tučné mléčné výrobky, kupříkladu bílé jogurty či kefír a tvaroh.
Příklad jídelníčku
Snídaně: den staré bílé pečivo, černý čaj oslazený lžičkou medu
Dopolední svačina: 50 g bílých dietních sucharů, 1 jablko bez slupky nastrouhané najemno
Oběd: vařená kuřecí prsa s rýží nebo pečená ryba s bramborem
Odpolední svačina: bílý jogurt s piškoty
Večeře: den staré bílé pečivo, drůbeží šunka, vařená mrkev
Pozor na stres!
Jde o jeden z významných faktorů pro rozvoj zánětu žaludku. „Samotný stres je jednou z nejčastějších příčin trávicích symptomů, jako jsou bolesti břicha, nadýmaní, průjem. U některých nemocných může vysoká aktivita tzv. vegetativního nervového systému indukovat vznik zánětu,“ říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.
Pomoc z přírody
Máta a heřmánek: Působí protizánětlivě a zklidňují žaludeční sliznici. Čaj z nich popíjíme cca 2 až 3x denně.
Šťáva z brambor: Funguje na pálení žáhy, bolavý žaludek a žlučník, neboť brambory neutralizují žaludeční kyseliny. Pokud trpíme některými z výše jmenovaných potíží, můžeme pít preventivně 60 ml bramborové šťávy 3 až 4x denně před jídlem.
Skořice a kardamom: Lžičku koření rozpustíme ve 200 ml vlažné vody a vypijeme. Bolest žaludku brzy ustoupí.
Citronová šťáva: I když je kyselá, neutralizuje žaludeční kyseliny. Je prevencí bolesti žaludku, jeho překyselení a také pálení žáhy. Stačí, když po jídle vypijete sklenici vody s půlkou vymačkaného citronu.
O dalších zdravotních dietách se dočtete v tištěném Aha! pro řženy číslo 40.