LEXIKON ZDRAVÍ: Nejvhodnější stravovací směry pro diabetiky, aneb jídlem proti cukrovce!

Způsob stravování má přímou souvislost s hladinou krevního cukru a také s působením inzulinu, který má zejména po jídle za úkol hladinu glukózy v krvi snížit a přenést cukr do klíčových orgánů jako zdroj energie. Strava se však může významně podílet na vzniku diabetu 2. typu.
Racionální jídelníček
Je nejvhodnějším typem stravování. Jde o stravu vyváženou, někdy se také setkáme s označením středomořská dieta. Ve stravě jsou cukry, tuky a bílkoviny zastoupeny ve vyrovnaném poměru. Zde se denní příjem sacharidů pohybuje mezi 200 – 250 g za den, které jsou rozděleny alespoň do pěti jídel denně.
Typické je kvalitní celozrnné pečivo, těstoviny, velké množství zeleniny, především listové, luštěniny jako např. hrášek či zelené fazolky, olivy, ořechy a semena, sezónní ovoce, mléčné výrobky, ryby (vhodné je zařadit je 2 – 3x týdně), ostatní maso a vejce (ty je potřeba konzumovat střídmě) a kvalitní oleje (hlavně olivový a řepkový). K snídani a svačině je nejvhodnější celozrnné pečivo s tvarohovými pomazánkami, případně bílý jogurt se semínky, ořechy a sezónní ovoce. Jako příloha jsou vhodné zejména těstoviny (ideálně celozrnné), brambory (v menším množství) a různé druhy zeleniny. Ideální je, pokud každé jídlo obsahuje podíl listové zeleniny.
Příklad
Snídaně: Kváskový chléb, tvarohová pomazánka nebo šunka, zelenina
Svačina: Bílý jogurt s ořechy a ovocem nebo chléb, sýr, zelenina
Oběd: Zeleninová polévka, ryba s bramborem a dušenou zeleninou
Svačina: Ovoce
Večeře: Obložený chléb se zeleninou nebo zeleninový salát se sýrem nebo kuřecím masem
Vegetariánská strava
Neobsahuje maso, uzeniny ani další masné výrobky. Někteří vegetariáni zařazují ryby a plody moře, někteří ne. Obecně tento způsob stravování obsahuje více sacharidů na úkor bílkovin. Příjem sacharidů je až 320 g denně. Vhodné je rozdělit denní dávku sacharidů do 5 – 7 jídel denně, aby po jídle zbytečně nedocházelo k většímu nárůstu glykémie. Bílkovinný příjem je potřeba pečlivě sledovat, zajišťují ho zejména luštěniny jako je sója, fazole, čočka, ale i další. Dále je strava bohaté na celozrnné obiloviny, zeleninu, ořechy, semínka, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ovoce je rovněž doporučeno, ale pouze střídmě.
Tento typ stravování má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. V některých případech může lékař diabetikům vegetariánům doporučit potravinové doplňky na doplnění železa, zinku, jodu a vitaminu B12.
Příklad
Snídaně: Ovesné vločky máčené ve vodě, semínka, ořechy nebo kváskový chléb se zeleninovou pomazánkou
Svačina: Bílý jogurt se semeny a ořechy
Oběd: Zeleninová nebo luštěninová polévka, tofu s těstovinami, zeleninou a houbami
Svačina: Obložený chléb se zeleninou a sýrem
Večeře: Luštěninová polévka nebo zeleninový salát se sýrem
Nízkosacharidová dieta
Jinak také ketogenní dieta, která je v poslední době trendem ve stravování nejen u diabetiků. Tento způsob stravování je založený na nižším příjmu sacharidů do 130 g denně a vyšším příjmu bílkovin. Pozor je třeba si dávat na to, aby denní příjem bílkovin nepřesáhl 1,5 g na kilogram tělesné hmotnosti a u diabetiků. kteří mají potíže s ledvinami 0,8 g na 1 kg hmotnosti. Výhodou je, že vyšší podíl bílkovin a tuků ve stravě udrží déle pocit sytosti, proto i diabetik může jíst 3x denně. Dále méně sacharidů ve stravě nezvyšuje po jídle do takové míry glykémii. Přílohy jsou plně nahrazeny zeleninou, a to čerstvou, tepelně upravenou nebo kvašenou. Strava je bohatá na rostlinné i živočišné tuky a bílkoviny v podobě masa, ryb, vajec, mléčných výrobků, sádla, kvalitních olejů, oříšků a semen. Sacharidovou složku pak tvoří méně sladké ovoce jako např. maliny, jahody, borůvky, avokádo a olivy nebo kvalitní žitný chléb. Dieta je vhodná pro diabetiky 1. i 2. typu, a to vždy po konzultaci s lékařem a nastavení ideálního denního příjmu bílkovin a sacharidů a také úpravy dávkování inzulinu. U diabetu 2. typu, kde je potřeba redukce hmotnosti, je navíc dobrou variantou redukční diety. Nevhodná je pro osoby s chronickou pankreatitidou, kdy je narušen metabolismus tuků, není vhodná ani pro ty, kteří trpí vyšší hladinou cholesterolu.
Příklad
Snídaně: Vaječná omeleta se šunkou a sýrem na másle, zelenina
Oběd: Luštěninová polévka, Restované maso s grilovanou zeleninou
Zákusek po obědě: Občas je možné si dát kousek 70% čokolády, bobulové ovoce či proteinovou zmrzlinu
Večeře: Zeleninový salát s nízkosacharidovým pečivem, kousek avokáda
Co diabetici nesmí, jak je to s veganstvím a co znamená sociální dědičnost? to a mnohem více čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.