Aby klouby nebolely - Aneb jak bolesti předejít...

Rozpohybovat tělo po ránu bývá s věkem stále horší. Klouby jsou zatuhlé, leckdy i bolí. Tyto pocity pak bývají častější na jaře, protože v zimním období máme tendenci se méně pohybovat. V současnosti k tomu můžeme přičíst i dlouhotrvající omezení kvůli pandemii. Všechno ale zdaleka nesouvisí jen s přibývajícími roky. Klouby se v rámci přirozeného procesu stárnutí sice opotřebovávají, v organismu ubývá kolagenu, ale na vině, že klouby bolí, mohou být například nadváha, diabetes, nadměrná zátěž při práci či sportu. Jak o klouby pečovat, aby co nejdéle sloužily?
Potížím lze předejít
Ač to mnozí neradi slyší, nejlepší prevencí je pravidelný pohyb. Ten by neměl být nárazový a příliš intenzivní. U nesportovců by mělo jít v prvé řadě o každodenní chůzi, kdy postupně prodlužujeme trasu a zrychlujeme, a pravidelné protahování. Prospívá například i plavání, jóga, jízda na kole. Dále je nutné udržovat optimální hmotnost, což souvisí se správným a vyváženým jídelníčkem. Pokud nevíte, jak jej sestavit, poraďte se s lékařem nebo výživovým terapeutem. Ke správné funkci kloubů přispívají i doplňky stravy. V lékárnách jsou volně prodejné prostředky s obsahem kolagenu I. i II. typu, který je pro správné fungování kloubů nezbytný. Tyto doplňky je vhodné užívat ještě dříve, než klouby začnou bolet.
Lékař radí: Užívejte kolagen
Tato ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. V lidském těle tvoří kolagen až 10 % hmotnosti. Kolagen typu I je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kolagen typu II se nejvíce vyskytuje v chrupavce, kde zajišťuje její pevnost a odolnost. Tělo si je schopno ho vytvářet, ale jen do jisté míry. „Možnosti organismu jsou v tomto směru dosti omezené. Navíc produkce kolagenu s přibývajícím věkem klesá a vliv na ni má i řada vnějších faktorů. Jakmile ho začne ubývat, má to vliv i na funkci chrupavky. Proto bychom se měli snažit mít kolagenu dostatek. Kvalitní doplňky stravy jsou jeho bohatým zdrojem s dobrou vstřebatelností,“ říká MUDr. Martin Smetana, zástupce primáře ortopedického oddělení krajské nemocnice v Liberci. Kolagen lze doplňovat i některými potravinami, jako jsou např. želatinové bonbóny, bůček, vepřové, hovězí a podobně. Problém však je jeho omezená vstřebatelnost z těchto potravin a také fakt, že některých potravin bychom museli sníst každý den velké množství, abychom získali dostatek kolagenu, což by zas způsobovalo jiné obtíže. Vhodné doplňky stravy najdete například na https://www.nasevitaminy.cz/ nebo na https://www.gsklub.cz/
Zařaďte nejen do jídelníčku
* Kurkuma: Má protizánětlivé účinky, příznivě působí na regeneraci svalů, kloubů i kostí. Obsažena je například ve směsích kari koření.
* Borůvky, jahody, brusinky: Obsahují řadu vitaminů a minerálům, které jsou nezbytné pro dobrý stav pohybového aparátu, včetně kloubů. Mezi nimi například hořčík, vápník, zinek, vitaminy A, B a C.
* Citronovou kůru: Obsahuje velké množství vápníku i vitaminu C. Je vhodná jako prevence artrózy a bolestí pohybového aparátu. Konzumovat se dá například v salátech nebo dalších pokrmech, vhodná je i jako přísada do nápojů a čajů. Konzumujte ji však v bio kvalitě.
* Bílý čaj: Obsahuje řadu antioxidantů, působí protizánětlivě, zlepšuje stav kostí, kloubů, zubů i dásní. Vhodnější jsou kvalitní sypané čaje.
* Mandle: Mají protizánětlivý účinek a obsahují řadu minerálů prospěšných pro klouby a kosti. Hrst mandlí denně je ideální jako prevence vzniku artrózy.
* Zelí: Obsahuje hodně vitaminů, především C, E, K a vitaminy skupiny B, dále minerály jako hořčík a draslík a hodně vlákniny, proto je vhodné ho často konzumovat. Z listů syrového zelí si ale můžeme udělat i zábal, který vytáhne zánět z bolavého kloubu. Listy přiložíme přímo na bolavé místo, překryjeme igelitem a ovážeme čistým šátkem či ručníkem. Necháme působit pár hodin nebo přes noc. Bolest by měla ustoupit.
* Olivový olej: Extra panenský olivový olej působí jako mazivo udržující klouby plynule klouzavé a chrání chrupavku před poškozením. Proto pomáhá lidem trpícím osteoartrózou. Používejte ho hlavně zastudena.
* Červené víno: Látka resveratrol v něm obsažená pomáhá od bolestí zad a kloubů. Jen pozor, konzumace musí být umírněná, jen občas sklenku nebo dvě.
Jaké bylinky pomáhají se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.