Bylinky pro zdraví: Pampeliškový med

Rostliny a byliny, které se na teď objevují v přírodě, posilují imunitu, zabírají na řadu neduhů a dají se využít i v kuchyni. Mnohé z nich jsou často považovány za plevel, ale bylinkáři a znalci jedlých květů na ně nedají dopustit. Některé z nich vám podrobněji představíme…
POTŘEBUJETE:
5 plných hrstí květů smetánky lékařské
400 g medu
1 hrst čerstvých listů meduňky
300 g světlého třtinového cukru
2 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
½ lžičky Kyseliny citronové Labeta
Natrhané květy rozložíme na mřížku nebo prkénko a necháme vylézt broučky. Do hrnce dáme čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjeme pod vodou, připravili bychom se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijeme vodou tak, aby byly květy ponořené, a přivedeme k varu. Necháme pár minut probublávat, stáhneme z ohně a přidáme na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačíme vařečkou. Přikryjeme utěrkou a zaklopené pod pokličkou necháme louhovat do druhého dne. Druhý den slijeme a vyždímáme maximum tekutiny přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví!). K tekutině přidáme cukr a špetku kyseliny citronové a pomalu ji vaříme. Podle množství to trvá 1 – 2 hodiny. Občas zamícháme a dáváme pozor, ať nám nevzkypí a neuteče.
Pampeliška (Smetánka lékařská)
Sbírá se celá – květ a listy od května do září, kořen nejlépe na podzim. Má obrovskou schopnost vytahovat toxiny z těla a celkově posilovat organismus, díky čemuž je součástí tradičních jarních bylinných kůr. Velice příznivě působí na močové cesty a ledviny (je silně močopudná), zlepšuje trávení a osvědčuje se i při žaludečních poruchách. V kuchyni lze uplatnit všechny její části, například do salátů, na sirupy či med.
Více bylinkových receptů pro zdraví najdete v tištěném Aha!pro ženy číslo 19.