DIETY POD LUPOU: Co si myslí odborníci o dělené stravě? Ptali jsme se hned dvou nutričních poradců!

Abyste si mohli o dělené stravě udělat vlastní obrázek, oslovili jsme dva odborníky s dotazy, zda dieta, kterou preferuje i Lenka Kořínková, funguje a jaká jsou její úskalí.
RNDr. Pavel Suchánek, Fitbee, s. r. o.
Co si myslíte o dělené stravě?
Neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že se strava lépe tráví a vstřebává, pokud jsou v jídle jen bílkoviny spolu s tuky, či jen sacharidy s tuky. Při příjmu potravy tělo vždy vylučuje všechny enzymy, tj. ty, které tráví bílkoviny, i ty, co tráví cukry.
Má tedy hubnoucí efekt či jiné výhody?
Do jídelníčku se zařazuje velké množství potravin bohatých na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, protože se konzumuje velké množství zeleniny, která obsahuje minimum energie díky obsahu vody a vlákniny, a přitom náš organismus zasytí na dlouhou dobu. A právě proto hubneme. Výhodou dělené stravy je také to, že se začnete podrobně zabývat tím, co jíte.
Má i nějaká rizika?
Původně se jednalo o dietu na zlepšení funkce trávicího traktu, ale pokud se přemění na redukční dietu tím, že se výrazně sníží příjem energie, vzniká riziko nedostatku vitamínů a minerálů, a to především vápníku, železa a vitamínů skupiny B. To má za následek riziko vzniku osteoporózy, chudokrevnosti a dalších obtíží. Zároveň je omezené spektrum výběru potravin, takže mohou opět chybět některé živiny. Nedostatek sacharidů má vliv na vznik únavy a špatné nálady. V extrémních případech může docházet i k rozvoji anorexie, nebo bulimie. Dělená strava pak rozhodně není vhodná pro osoby trpící dnou.
Petra Skalská, nutriční terapeutka, Frank Mikes, s. r. o.
Doporučila byste čtenářkám dělenou stravu?
Dělenou stravu bych doporučila především těm, kteří trpí nějakými zažívacími potížemi, jako jsou zácpa, časté průjmy, pálení žáhy a nadýmání. Takto upravená strava může pomoci zažívání urovnat. Dále je také vhodná jako »očistná kůra« pro ty, kteří zdravý životní styl dodržují, ale chtějí svůj jídelníček na nějaký čas trochu obměnit. Dle mého názoru je vhodné dělenou stravu zařadit do racionálního vyváženého jídelníčku třeba jednou za půl roku na měsíc, ale pak se vrátit ke stravě vyvážené. Naše tělo totiž potřebuje sacharidy, bílkoviny i tuky každý den.
Je pro někoho nevhodná a proč?
Nevhodná může být pro ty, kteří mají dnu. Ve dnech, kdy se jedí pouze bílkoviny, může dojít k takzvané glukoneogenezi, kdy si tělo začne bílkoviny přeměňovat na sacharidy, aby získalo energii. Při tomto procesu však vzniká kyselina močová, která je příčinou některých onemocnění, především dny.
Dá se pomocí dělené stravy trvale zhubnout bez rizika jojo efektu?
Ano, ale je to velice pomalý a dlouhodobý proces. U lidí s podvýživou se naopak může hmotnost zvyšovat.