Očima odborníka: "Konzervám nejvíce škodí časté střídání teplot!"

Konzervy vydrží všechno, myslí si mnozí z nás. Ale není to tak docela pravda. Třeba časté střídání teplot jim škodí! Na otázky ohledně konzerv odpovídá Daniel Roučka, vedoucí výroby a technolog, české konzervy Rekord.
Jak je to s masovými konzervami v létě? Můžou se zkazit, když je budeme mít na dovolené v teplém počasí a bez lednice?
„Pokud je výrobek v uzavřeném obalu z výroby, nemusíte mít žádnou obavu, že by došlo ke zkažení například převozem v autě, skladováním mimo ledničku při běžných teplotách. Výrobky se sterilují a konzervují při teplotě 121°C, kterou nemáte šanci v domácnosti dosáhnout. Maso se tím konzervuje. Vysokou teplotou dochází také ke sterilaci masa a ke zničení všech mikroorganismů, sporů a veškerých nežádoucích látek, které běžným vaření a ani domácí úpravou není možné zničit, a tak se maso rychle kazí.“
Když máme na výběr, jak tedy konzervy správně uchovávat. V jaké teplotě? Může zrezivělá konzerva poškodit obsah?
„Konzervy je nejlepší uchovávat na chladném a suchém místě. Plechu, ze kterého jsou právě obalové materiály vyráběny, neprospívá střídání teplot. Navíc každý kov, i po své potravinářské úpravě, obsahuje nepatrné mikroskopické trhlinky, kvůli kterým se při vyšší vlhkosti může tvořit rez. Rezavé konzervy by měly být raději vyřazeny. Ovšem úplné prorezavění obalového materiálu a napadení obsahu rzí by trvalo minimálně 10 let. Dále je potřeba se vyvarovat přímého slunečního záření, ideální pro skladování je běžná pokojová teplota do 27°C. Při správném skladování (chlad, sucho, vlhkost do 70%) a bez známek poškození obalu a znehodnocení obsahu konzerva zaručeně vydrží minimální dobu trvanlivosti, která je tři roky.“
Jak je to s konzervami v menším, aluminiovém balení, které vzhledem připomínají paštiky? Vydrží stejně dlouho jako normální konzerva?
„Masové konzervy v malém hliníkovém (aluminiovém) obalu spolu s odtrhovacím víčkem jsou určeny na malou svačinu nebo jako cestovní občerstvení – lehký obal, lehké otevření, snadná manipulace a jednoduchá likvidace použitého obalu. Jedná se o plnohodnotnou masovou konzervu. Jediný rozdíl je, že v menším balení jsou i menší kousky masa. To je dáno technologií plnění. Stejná je i tříletá trvanlivost. Stejně jako klasickým konzervám jim nesvědčí střídání teplota způsobu skladování.“