Ochutnejte Balkán: Kyselá polévka Čorba

POTŘEBUJETE: 300 g míchané zeleniny (mrkev, celer, brambory, petržel…) 1 l zeleninového vývaru 100 g kysaného zelí 1 vyzrálé rajče citronovou šťávu na dochucení 1 zakysanou smetanu 1 hrst nasekané petrželky
NA KNEDLÍČKY: 150 g mletého hovězího masa 1 lžíci hladké mouky 1 vejce 30 g uvařené rýže sůl pepř 1 lžičku nasekaného rozmarýnu
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky, zalijeme ji vroucím vývarem, přidáme kysané zelí a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené rajče a polévku ještě chvíli vaříme. Nakonec ji osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Na konec vmícháme smetanu. Uvařenou rýži smícháme s vejcem, moukou, mletým masem, nasekaným rozmarýnem a podle potřeby osolíme. Vytvarujeme kuličky a vaříme je ve vroucí vodě 10 minut. Přidáme do polévky, kterou ozdobíme nasekanou petrželkou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 30.