K obědu: Krémové rizoto s chřestem

POTŘEBUJETE: 600 g zeleného chřestu 1 cibuli 1 lžíci olivového oleje 160 g rýže arborio 1 lžíci jablečného octa 1 lžíci citronové šťávy 800 ml zeleninového vývaru 1 lžičku tymiánu 100 ml sojové smetany sůl pepř 40 g strouhaného parmazánu
Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a zbylé stonky nakrájíme na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojíme a zatím odložíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata. Vsypeme rýži a za stálého míchání ji opékáme zhruba 2 minuty na nízkém stupni, až se zrnka obalí tukem. Zastříkneme octem a citronovou šťávou. Promícháme, přilijeme půl naběračky vývaru, a jakmile se vsákne, přilijeme další a stejným způsobem uvaříme rýži akorát na skus. Občas ji promícháme. Pokud vývar spotřebujeme všechen, ale rýže je ještě tvrdá, přiléváme stejným způsobem vodu. S poslední dávkou vývaru či vody přidáme do rizota nasekaný chřest a tymián a necháme tekutinu vyvařit. Přilijeme smetanu a vmícháme ji do rýže. Osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře. Nakonec přimícháme strouhaný parmazán.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.