Vaříme s vínem: Salát s vínem a melounem

POTŘEBUJETE: Na salát 1 červená cibule 4 lžíce růžového vína 200 g špenátových lístků 200 g modrého hroznového vína 200 g bílého hroznového vína 200 g dužiny vodního melounu 200 g tvrdého ovčího sýra nebo sýra feta (můžete je i zkombinovat) 1/2 lžičky sušeného oregana 1/2 lžičky kuliček růžového pepře
Na zálivku: 3 lžíce růžového vína 4 lžíce extra panenského olivového oleje 1 lžíce strouhané pomerančové kůry 1 chilli paprička dle chuti sůl a čerstvě mletý pepř
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme v misce růžovým vínem. Zjemníme tak její štiplavost. Na zálivku prošleháme vidličkou nebo metličkou víno s olejem, vmícháme pomerančovou kůru, osolíme ji, opepříme a podle chuti přidáme chilli papričku – zbavíme ji semínek a nakrájíme na plátky. Listy špenátu opereme a vytřepeme z nich přebytečnou vodu. Kuličky hroznového vína přepůlíme, odstraníme případné pecky, meloun nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na mvčí sýr nakrájíme na hobliny, feta sýr na kostičky. Na talíře rozdělíme listy špenátu, hroznové víno, meloun a sýr. Posypeme je oreganem a drceným růžovým pepřem, ozdobíme marinovanou cibulí a přelijeme zálivkou (můžeme do ní zašlehat zbylé víno z marinované cibule).
Vhodné víno: Suché, případně polosuché růžové víno odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe nebo Merlot.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34 a ve vinné kuchařce Kristiny Šemberové.