Domácí zabijačka: Slovácké klobásy

POTŘEBUJETE (na 1 kg): 50 g vepřového boku nebo plecka s kůží 100 g skopového tučnějšího výřezu 500 g skopové libové kýty nebo plece 200 g vepřového výřezu bez kůže 50 ml vody 30 g polohrubé mouky 1 lžičku mletého pepře 1 lžičku mleté sladké papriky 2 stroužky utřeného česneku ½ lžičky kmínu 22 g dusitanové rychlosoli sdíraná vepřová střeva
Libové skopové maso a vepřový výřez bez kůže umeleme nahrubo přes desku s otvory o průměru 13-15 mm, přidáme část rychlosoli, promícháme a necháme v lednici přes noc proležet. Vepřové maso s kůží a skopový tučný výřez umeleme nahrubo nebo nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm, přidáme rychlosůl a necháme v lednici 24 hodin odležet. V den výroby skopové a vepřové maso s kůží umeleme najemno a vymícháme ho s vodou, moukou a kořením rozmíchaným v trošce vody. Pak přidáme proleželé maso a vše dobře promícháme. Sekaninu narážíme do vepřových sdíraných střev. Klobásy přetlačíme a tvoříme nožičky o hmotnosti asi 80 g. Klobásy na hůlkách udíme do zlatohněda ve vyhřáté udírně a dovaříme při teplotě vody 75 °C 20 – 30 minut, popřípadě doudíme k přímé spotřebě asi 90 minut při 90 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.