Domácí zabijačka: Světlá tlačenka

POTŘEBUJETE (na 5 kg): 2,7 kg masa z hlavy a laloku 500 g kůží 300 g jazyka a srdce sůl 1 lžíci mletého pepře 1 větší stroužek česneku 1 lžičku majoránky 500ml vývaru vepřový žaludek, případně umělé střívko
Uvařené maso z hlavy, jazyka a srdce nakrájíme na kostky velké asi 3x3 cm. Zvlášť uvaříme dobře očištěné kůže, které po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme na vzduchu vychladnout. Pak je jemně umeleme. Všechny přísady včetně vývaru z kůže potom smísíme, konzistenci upravíme světlým vývarem z hlavy a hmotou naplníme žaludek, který dobře zavážeme motouzem. Tlačenku pak zahříváme 2 hodiny v žaludku a 2,5 v umělých obalech při teplotě vody asi 80 °C. Po prohřátí z tlačenky plněné v žaludku odstraníme vzduch nadnášející výrobek propíchnutím jehlou. Dírka se po úniku vzduchu sama zacelí. Umělé střevo nemůžeme takto propíchnout, a proto dbáme na co nejtěsnější naplnění střeva hmotou. To, jestli je tlačenka uvařená vyzkoušíme tak, že propíchneme obal špejlí – z uvařené tlačenky vytéká čirá tekutina. Tlačenku po opláchnutí vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme vychladnout ve studené místnosti.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.