Domácí zabijačka: Kroupová jelítka

POTŘEBUJETE (asi na 10 kg): 2 kg masitých částí (lalok, maso z hlavy) 1,5 kg škvařeného sádla včetně škvarků 1 kg vnitřností (plíce, slezina) 3 kg vařených krup 2 – 3 l krve 1 lžíci mletého pepře 1 lžíci mletého nového koření 2 lžíce majoránky ½ lžičky mletého zázvoru 2 větší cibule sůl 500 ml vývaru 10 – 15 m tlustších střev
Den před zabijačkou si uvaříme kroupy, které nesmějí být rozvařené ani tvrdé. Po uvaření vodu scedíme, ale kroupy neproplachujeme vodou. Nepropláchnuté kroupy se lépe spojí s krví. Uvařené kroupy necháme rozložené vychladnout, potom je uložíme do chladu. Střeva na jednom konci zašpejlujeme. Masité části a vnitřnosti odděleně předvaříme, vyškvařené sádlo oddělíme od škvarků. Masité části nasekáme nahrubo, tučnější části a škvarky jemněji. Vnitřnosti umeleme, jemně nasekanou cibulku osmažíme do zlatova. Vychladlé kroupy smísíme s procezenou krví a pak přidáme ostatní podíly a přísady, konzistenci upravíme přídavkem vývaru. Prejt plníme do střev. Jelítka vložíme do vroucí vody a při mírném zahříváním udržujeme teplotu 85 – 90°C po dobu asi 30 minut. Uvařená jelítka plavou na hladině a nevytéká z nich při propíchnutí červená tekutina. Jelítka opláchneme ve studené vodě a rozložíme v chladu. V lednici uchováváme přibližně 3 dny nebo zmrazíme. Před podáváním pečeme.
Více receptů najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 5.