Svatomartinské maso: Pomalu pečená kachna s medem

POTŘEBUJETE: 1 kachna o váze 1,5 až 2 kg, 2 lžičky hrubé mořské soli, čerstvě namletý pepř, 4 lžíce medu, 2 lžičky sezamu
Na omáčku: 125 ml červeného vína, 150 ml kuřecího vývaru, oříšek másla
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Kachní prsa několikrát nařízneme ostrým nožem a celou kachnu osolíme a opepříme. Položíme ji na mřížku, dáme do pekáče a pečeme hodinu a půl. Kachnu dáme stranou a z pekáče slijeme vypečený tuk. Kachnu vrátíme do pekáče a polijeme ji třemi lžícemi medu. Pečeme další hodinu, přeléváme, a deset minut před koncem pečení ji posypeme sezamem. Hotovou kachnu sundáme z plechu, necháme 10 – 15 minut odpočívat, pak ji přelijeme zbývající lžící medu. Jak na omáčku? Z pekáče slijeme tuk a necháme na něm jen trochu vypečené šťávy s medem. Pekáč postavíme na sporák. Jakmile začne obsah syčet a karamelizovat, přilijeme červené víno a svaříme ho na třetinu. Přilijeme vývar a pár minut vaříme, aby omáčka zhoustla. Zjemníme ji máslem, osolíme, opepříme, případně procedíme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.