Svatomartinské maso: Kachní prsa s dýňovým pyré

POTŘEBUJETE: 4 ks kachních prsou s kůží, sů,l čerstvě mletý pepř, 1 lžíci přepuštěného másla, 2 snítky rozmarýnu
Na dýňové pyré: 450 g dýně Hokkaidó, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci přepuštěného másla, sůl, 100 ml smetany ke šlehání
Na žampiony: 400 g hnědých žampionů, 1 lžíci přepuštěného másla, sůl, čerstvě mletý pepř
Na šípkovou omáčku: výpek z kachních prsou, 2 lžíce šípkové zavařeniny, 100 ml červeného suchého vína, sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachní prsa nařízneme na kůži, ze všech stran je osolíme a opepříme. Dáme je na studenou pánev kůží dolů. Na sporáku restujeme, dokud se nevyškvaří z kůže všechen tuk. Poté do pánve přidáme přepuštěné máslo a rozmarýn a z vrchní strany maso pouze přeléváme výpekem a máslem. Prsa nyní přendáme do pekáčku, zalijeme výpekem a necháme 12 minut dopéct v troubě. Pak je necháme odpočinout při pokojové teplotě 15 minut. Následně je můžeme nakrájet na plátky. Jak na dýňové pyré? Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm drobně pokrájenou cibuli a česnek ve slupce. Přidáme dýni a také orestujeme. Vyndáme česnek a dýni zalijeme vodou, aby byla ponořená. Osolíme a vaříme do změknutí. Nakonec vodu slijeme, přilijeme smetanu a rozmixujeme dohladka. Jak na žampiony? Odkrojíme konce nožiček a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony na něm orestujeme, dokud nezačnou chytat zlatavou barvu. V průběhu restování osolíme a opepříme. Jak na omáčku? V pánvi rozehřejeme výpek z masa a přilijeme do něj víno. Necháme ho odpařit a přidáme zavařeninu. Promícháme a zredukujeme, aby vznikla omáčka. Můžeme dosolit. Když máme všechny části jídla hotové, nandáme je na talíř a servírujeme
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.