JARNÍ BYLINKY: MÁTA

Vytrvalá bylina pocházející ze západní Evropy, odkud se rozšířila po celém světě. Používá se často k přípravě nápojů, ať už jako teplý nebo ledový čaj, či do alkoholického mojita. Skvělá je také k masu a často se přidává i do dezertů.
Léčivé účinky
Má pozitivní účinky na trávení, ať už proti nadýmání nebo při nechutenství. Podporuje funkci jater, slinivky a žlučníku, skvělá je i při nachlazení, bolestech hlavy, při stresu a nespavosti. Posiluje činnost srdce a snižuje krevní tlak.
Pěstování a sklízení
Lze ji pěstovat na záhonku i v truhlíku, když se začátkem jara nebo podzimu zasadí sazenice. Pěstuje se v polostínu, na místě chráněném před větrem. Vyžaduje pravidelnou zálivku. Sbírá se nať s listy před rozkvětem, tedy od června do září. Suší se ve stínu při teplotě do 40 °C, skladovat by se měla na suchém vzdušném místě. Sušenou lze také zamrazit nebo vylisovat z listů olej.
RECEPT: Jahodové muffiny s mátou
POTŘEBUJETE:
100 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
80 g cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1 hrst jahod
150 ml sójového nebo mandlového mléka
2 lžíce slunečnicového olej
2 hrsti máty
Mléko přivedeme k varu a vhodíme do něj hrst máty i se stonky, povaříme 5 minut, stáhneme z ohně a necháme luhovat. Druhou hrst máty dáme do hmoždíře, přidáme trochu cukru a třeme na jemnou pastu. Mléko scedíme a do teplého vmícháme mátovou pastu. Jahody očistíme a nakrájíme nadrobno. Smícháme suché suroviny, jahody a přidáme mléko a olej. Vymícháme těsto, které plníme do košíčků na muffiny. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut.
VÍCE O BYLINKÁCH A RECEPTY Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.