Znáte křídlatku Japonskou?

Tato jedlá rostlina dorůstá až do výšky 2,5 metru. Má přímou a dutou lodyhu, vejčité listy a květenstvím je lata mnohočetných kvítků, které mají bílou barvu. Pochází z jihovýchodní Asie a dnes roste i u nás. Vyskytuje se na celém území a je považována za invazivní. Používá se i jako léčivka.
* Mladé výhonky jsou jedlé, mají kyselou chuť podobnou šťovíku. Oddenků této rostliny se využívá v tradiční čínské medicíně, kde napomáhá hojení ran a působí proti rakovině žaludku a tlustého střeva.
* Luhováním listů ve vodě nebo alkoholu je možné získat ochranný prostředek proti plísním.
* Pozitivně prý ovlivňuje cévy a srdce, čímž snižuje riziko srdečního infarktu.
* Má schopnost zmírňovat projevy menopauzy a u mužů bojuje s problémy s prostatou.
* V kosmetickém průmyslu se využívá extrakt získaný z kořenů a stonku této rostliny. Extrakt má antioxidační účinky a používá se například v krémech na obličej i na tělo. Nejsou záznamy o tom, že by použití této byliny bylo škodlivé, nicméně obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, tudíž by se osoby trpící onemocněním ledvin, artritidou či dnou, měli poradit se svým lékařem, zda mohou křídlatku japonskou užívat.