Šumivé víno: Jak ho uchovávat a podávat!

Konzumace sektu, to je věda! Příliš teplý vám na Silvestra rozhodně chutnat nebude, přechlazený vás zase bude kvůli bublinkám doslova škrábat v krku. Jakou by tedy šumivé víno mělo mít teplotu? Jak ho uchovávat? A jak ho vůbec nalévat? Poradí vám seriál Aha!.
Jak sekt chladit?
Sekt servírujte vychlazený na teplotu kolem 7 stupňů Celsia. Víno by však nikdy nemělo projít tepelným šokem. Je proto velmi důležité je uchovávat v takových teplotách, v jakých bude podáváno, tedy ideálně v lednici.
Rozhodně by se nemělo stát, že se láhev sektu před podáváním ocitne na 20 minut v mrazicím boxu. Chladicí nádoba na stole by měla být samozřejmostí, ale měla by pouze udržovat počáteční teplotu vína, nikoliv nahrazovat nedostatečné vychlazení.
Aha! radí: Pozor na to, aby se vám sekt nepřechladil – s ubývající hladinou vína v lahvi se může teplota posunout i pod 5 °C. Tím chuť sektu dokonale zničíte.
Jak víno podávat?
Vhodný tvar sklenice pomáhá uchovat teplotu vína, bublinky a také správně rozvine jeho vlastnosti. Hlavní zásadou je rozlévání do sklenic bezbarvých, tenkostěnných a z nebroušeného skla.
Na šumivá vína jsou vhodné sklenice užší a vyšší, aby vydržela být déle perlivá, bublinky se dají výborně pozorovat také ve sklenkách se zašpičatělým dnem. Víno pak nalévejte do nakloněné sklenice tak, aby stékalo po stěně. Bude méně pěnit.