Ptáte se zvířecího psychologa: Máme zákeřnou kočičku. Schová se a zaútočí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ptáte se zvířecího psychologa: Máme zákeřnou kočičku. Schová se a zaútočí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Terezka je sice náš roztomilý chlupatý mazlíček, ale také pěkná potvora. Stále více od něj máme pousaná lýtka. Kuše při hraní, ale ještě raději nás nečekeně přepadává. A to fakt někdy bolí!

Sylva Tesařová se ptá: Mám doma 5 měsíců kočičku (Terezku), která je stará 7 měsíců. Chováme ji v bytě, ven nechodí, maximálně občas na vodítku. Většinou je to u příbuzných, kde mají také kočky a psy.

Mám hned několik dotazů :

1) Kočička zákeřně kouše do lýtka. Vždy se někam schová, když kolem procházím, vystřelí a kousne. Dá se to nějak odnaučit? Kouše teda i jinak - při hraní, když má dost mazlení... Ale to nečekané je dost nepříjemné. Vím, že je ještě malá, ale nechtěla bych, aby to dělala pořád.

2) Je možné odnaučit kočičku skákat do kytek?

3) Je dobré kastrovat i kočku chovanou v bytě a která doba věku, případně ročního období je nejvhodnější?

Zvířecí psycholog: Kočičí puberťáci jsou agresivní

Kliknutím zvětšete

MVDr. Alexandr Skácel

Jedná se o přechodnou fázi agresivity kotěte, tedy teenagera. Pro vás je důležité vědět, že toto chování je nutné ignorovat a ještě lépe stopnout. Jasně a jednoznačně dát najevo,že to dělat nesmí.

V dospělosti toto chování hodnotíme jako hravou, či loveckou agresivitu, což už je patologie. Kočka tohoto věku potřebuje tuto hru, kdy se kytka kymácí a „něco se děje“. Doporučuji náhradu za kytku - buď umělou nebo pořiďte škrabadlo, je tak obrovský výběr.

Kastraci jednoznačně doporučujeme od dospělosti, nejdříve v 10 měsících. Po kastraci se také utlumí její agresivita.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Máte otázky zvířecího psychologa, chovatele, cvičitele či veterináře? Pokud ano, pošlete nám ji. Rubrika Aha! Zvěřinec bude totiž rozšířena o poradny těchto odborníků. Své zkušenosti či dotazy zasílejte na e-mailovou adresu zverinec@ahaonline.cz, do předmětu zprávy napište heslo ZVĚŘINEC.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.