Velký test levných piv - Nejlepší je Ambrosius z Hanušovic

V době krize se lidé snaží co nejvíce šetřit. V supermarketech jdou proto dobře na odbyt lehká nebo výčepní piva za pár kaček. Rozhodli jsme se otestovat, zda si za poměrně nízkou cenu nekupujeme jen »rezavou vodu«.
Devět nejlevnějších vzorků otestoval předseda největší české konzumentské organizace Sdružení přátel piva Tomáš Erlich. Mezi vzorky se našla jak piva, která v senzorickém testu uspěla, tak i naprosté propadáky.
Musíte vědět:
-
Podle zákona nemusí být na pivní etiketě uváděn výrobce. Můžete tak na ní najít jen dovozce či prodejce.
-
Původ piva vám pomohou odhalit čísla čárového kódu. Piva vyrobená v Česku mají kód začínající na 859.
-
Většina levných piv v supermarketech je původně vyrobena na vyšší stupňovitost (cca 13°). Teprve pak se ředí na požadovanou nižší stupňovitost. Jde tedy jen o rozředěné pivo.
-
Obchodní řetězce často levné pivo samy dotují, aby nízkou cenou přilákaly zákazníky, kteří do obchodu nepřijdou jen pro pivo, ale ve finále koupí i další produkty.
-
U těchto piv se užívají náhražky drahých surovin. Slad je v určitém množství nahrazen cukrem a chmelový granulát chmelovými extrakty.